• http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St.jpg?itok=yKv0mdxo Lincoln Brown Illustration
    Lincoln Brown Illustration
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St2.jpg?itok=V6_HeWid Lincoln Brown Illustration
    Lincoln Brown Illustration
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St3.jpg?itok=VZ87Q5QX Lincoln Brown Illustration
    Lincoln Brown Illustration
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St4.jpg?itok=eEZvqJH- Lincoln Brown Illustration
    Lincoln Brown Illustration
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St-plan-west.jpg?itok=Jibs0UEC
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/Main-St-plan-east.jpg?itok=IZiyDYXM

Main Street Median Competition

Burlington, Vermont

In our winning design solution, the Main Street median acts as a continuum linking together several “events” that occur adjacent to the roadway. Our proposal transforms the median into a pyramidal, sculptural abstraction of the Green Mountains. The apex of the median is a continuous translucent prism-shaped glass lens that sits on a base of locally quarried granite. Appearing white during the day, at night the apex glass prism is transformed by energy-efficient LED lights into a gently glowing colored line. The sinuous line of light follows the rise of Main Street to the crest of the hill and then downward to its final curve toward Lake Champlain. Powered by wind-turbines, the light can be programmed to visually reflect the time of night, local weather conditions or special events, or it can gradually transform in color from green at the east to blue at the west, creating a visual metaphor for the connection between the Green Mountains and Lake Champlain. The straight run sidewalk along the north side of Main Street is relocated away from the road and given a winding form to allow pedestrians to experience the trees and plantings of the Arboretum. The existing topography is sculpted into landforms reminiscent of the mountains and planted with formal and informal arrangements of native trees.