• http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River-House_dusk.jpg?itok=9JcNzgJ_ Westphalen Photography
    Westphalen Photography
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River%20House_Horizontal%20Crop_2.jpg?itok=gYHqKidi Westphalen Photography
    Westphalen Photography
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River-House_WY3D0228.jpg?itok=nAwVff5U Westphalen Photography
    Westphalen Photography
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River-House_WY3D0368.jpg?itok=mANEphSu Westphalen Photography
    Westphalen Photography
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River%20House_Horizontal%20Crop_1.jpg?itok=ut90Gi5C Westphalen Photography
    Westphalen Photography
  • http://wagnerhodgson.com/sites/default/files/styles/project_detail_nav_thumb/public/projects/photos/River-House_WY3D0407.jpg?itok=SfR_jX6p Westphalen Photography
    Westphalen Photography

River House

Norwich, Vermont

This site 30’ above the Connecticut River offers 180 degree panoramic views. The client wanted a modern house & landscape that would take advantage of this amazing locale, blurring the lines between inside and outside. The project sites a main house, guest house / boat storage building, multiple terraces, pool, outdoor shower, putting green and fire pit. A long concrete seat wall guides visitors to the front entry accentuated by a tall ornamental grass backdrop. Local boulders, rivers stone and River Birch where also incorporated into the entry landscape, borrowing from the materiality of the Connecticut River below. The concrete facades of the house transition into concrete site walls extending the architecture into the landscape. A flush Ipe Wood deck surrounds 2 sides of the pool opposite an architectural water fall. Concrete paving slabs disperse into lawn as it extends towards the river. A series of free-standing concrete screen walls further extends the architecture out while screening the pool area from the neighboring property. Planting was selected based upon the architectural qualities of the plants and the desire for it to be low-maintenance. A fire pit extends the pool season well into the shoulder seasons and provides a good viewing point for the river.

Architect 
Christopher Smith